Pék

Képzést indító intézmény(ek):
Bemeneti feltételek: Alapfokú iskolai végzettség
Alkalmassági követelmények: Foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat szükséges
Képzési idő: Nappali munkarend
3 év
érettségi ráépülés esetén 2 év
Szakma rövid leírása: A pék különböző eljárásokkal sütőipari termékeket készít. Ezeken belül készít például búza-, rozs vagy különleges kenyereket, zsemleféléket, kifliket és briósokat, kalácsokat, pogácsákat, illetve leveles termékeket. Munkája során meghatározza a szükséges nyersanyagok fajtáit és mennyiségét. Előkészíti a nyersanyagokat, majd azokból kovászt vagy tésztát készít. A tésztákat érleli, majd feldolgozza különböző tömegű, alakú termékekké. Munkáját sütőipari gépek, berendezések és eszközök segítik, melyeket szakszerűen kezel.
Ajánlott minden fiatal számára, aki szeret sütni, érdeklődik az élelmiszerek előállítása iránt, szeretne olyan termékeket alkotni, amelyekre a fogyasztóknak naponta alapvető élelmiszerként szüksége van.
Kapcsolódó részszakmák: Sütőipari és gyorspékségi munkás